WELKOM    bij   
Familiekunde Vlaanderen regio Aalst  vzw

Kennisknooppunt voor Familiegeschiedenis


zicht op de zijkant van de kerk ca 2004

Ligging Documentatiecentrum:
Erembodegem-Dorp      
9320    Erembodegem

Adres correspondentie:
Familiekunde-Aalst, p/a Hugo Buts
Vierhuizen, 43   9255   Buggenhout


zicht op de zijkant van de kerk na de heraanleg van de straat

 

Voor de openingsuren en sluitingsperiode, gelieve de pagina "centrum" te raadplegen.

 

Familiekunde Vlaanderen regio Aalst vzw is een afdeling van FAMILIEKUNDE VLAANDEREN vzw (maatschappelijke zetel Van Heybeeckstraat 3 te 2170 Merksem).

LIDMAATSCHAP: Hoe u lid kan worden van Familiekunde Vlaanderen met een abonnement op het tijdschrift Vlaamse Stam vindt u op de webpagina van Familiekunde Vlaanderen ( webpagina van lidmaatschap Familiekunde Vlaanderen).

 

Historiek van de Afdeling Aalst van Familiekunde Vlaanderen

Al vrij snel na de oprichting van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) wordt ook in Aalst op 11 april 1965 een afdeling opgestart in het "Hotel de la Gare" aan het Stationsplein te Aalst.

Het doel is ondersteuning te bieden aan iedereen die zich verdiept in genealogie en familiegeschiedenis met bijzondere aandacht voor het oostelijke deel van zuidelijk Oost-Vlaanderen.

Na een vliegende start in 1965 is de werking na enige tijd verminderd, tot in 1981 met een nieuw elan een meer gestructureerde werking wordt opgezet met regelmatige voordrachten en cursussen. Voor het toenemend aantal familievorsers komt er een documentatiecentrum, in september 1993 eerst aan de Oude Gentbaan in Aalst en wegens nijpend plaatsgebrek, vanaf september 1999 in de crypte van de O.L.-Vrouw-Hemelvaartkerk van Erembodegem.

Op 20 oktober 2011 wijzigde de overkoepelende organisatie haar naam "Vlaamse Vereniging voor Familiekunde" in Familiekunde Vlaanderen. De afdeling Aalst past daarop eveneens haar naam aan en wordt op 2 juni 2014 een VZW met benaming "Familiekunde Vlaanderen regio Aalst" (verkort "FV regio Aalst") onder KBO nummer 0554.947.787 (maatschappelijke zetel: Arbeidstraat 116 9300 Aalst)

Werkgebied van FV Regio Aalst vzw

Het werkgebied van de regio Aalst strekt zich uit over de volgende fusiegemeenten:
  • Aalst
  • Denderleeuw
  • Erpe-Mere
  • Geraardsbergen
  • Haaltert
  • Herzele
  • Lede
  • Ninove
  • Sint-Lievens-Houtem
Dit is het gebied van het oud-arrondissement van Aalst, met uitzondering van het kanton Zottegem.

Dit omvat de gemeenten (alfabetisch) van voor de fusie 1 januari 1977:
Aaigem, Aalst, Appelterre, Aspelare, Baardegem, Bambrugge, Bavegem, Borsbeke, Burst, Denderhoutem, Denderleeuw, Denderwindeke, Eichem, Erembodegem, Erondegem, Erpe, Geraardsbergen, Gijzegem, Goeferdinge, Grimminge, Haaltert, Heldergem, Herdersem, Herzele, Hillegem, Hofstade, Iddergem, Idegem, Impe, Kerksken, Lede, Letterhoutem, Lieferinge, Meerbeke, Meldert, Mere, Moerbeke, Moorsel, Nederboelare, Nederhasselt, Neigem, Nieuwenhove, Nieuwerkerken, Ninove, Okegem, Onkerzele, Oombergen, Oordegem, Ophasselt, Ottergem, Outer, Overboelare, Pollare, Ressegem, Schendelbeke, Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse, Sint-Lievens-Houtem, Smeerebbe-Vloerzegem, Smetlede, Steenhuize-Wijnhuize, Terjoden, Viane, Vlekkem, Vlierzele,Vloerzegem,  Voorde, Waarbeke, Wanzele, Welle, Woubrechtegem, Zandbergen, Zarlardinge, Zonnegem

Werking van FV Regio Aalst

  De afdeling beheert een documentatiecentrum voor familiegeschiedenis. Dit documentatiecentrum biedt aan de belangstellenden die met een stamboom willen beginnen of ergens op een dood spoor terecht gekomen zijn, een steeds groeiende bibliotheek van bewerkte en toegankelijk gemaakte bronnen, naslagwerken, werken over lokale geschiedenis en tijdschriften. Verder is er een belangrijke collectie rouwbrieven en bidprentjes, die vooral voor beginnende genealogen zeer nuttig kan zijn.

Daarnaast is het documentatiecentrum ook een ontmoetingsplaats waar contacten kunnen gelegd worden met andere onderzoekers. Onze bestuursleden en medewerkers zijn er om op uw vragen te antwoorden en om u wegwijs te maken in de aanwezige informatie.

Schenkingen van rouwbrieven en bidprentjes worden in dank aanvaard. Ze worden gedigitaliseerd, geïndexeerd en ontsloten voor raadpleging.

Ook andere genealogische bronnen worden verzameld, waar het kan gedigitaliseerd en bewerkt om ze gemakkelijker toegankelijk te maken.

Het resultaat van de ontsluiting en de bewerking van genealogische bronnen wordt bovendien geregeld gepubliceerd.

Ter bevordering van de kennis over familiekunde organiseert de afdeling lezingen over geschiedkundige en genealogische onderwerpen en cursussen over familieonderzoek en het lezen van oude geschriften.

Om het contact te onderhouden met geïnteresseerden en te berichten over de activiteiten geeft de afdeling het driemaandelijks tijdschrift DENDER-STAM uit waarin ook familiekundige bijdragen verschijnen.

 Met een abonnement op ons tijdschrift DENDER-STAM ondersteunt u ook onze regionale werking. Een abonnement kost € 9,00 per jaar, te storten op rekening van Familiekunde-Aalst: BE63 4365 0697 5108. Uiteraard zijn wij blij met elke bijkomende financiële steun die de werking van onze afdeling mogelijk maakt en ons documentatiecentrum laat groeien.

Wie lid is van Familiekunde-Vlaanderen en in ons werkgebied woont of voor onze afdeling kiest, kan DENDER-STAM gratis ontvangen als hij/zij daar om verzoekt.

 

contacteer ons via e-post: bestuur   @     familiekunde-aalst.be



Familiekunde Vlaanderen regio Aalst vzw

 

KBO 0554.947.787

 

Familiekunde Vlaanderen vzw KBO 0410.941.587 met zetel te 2170 Merksem, J. Van Heybeeckstraat 3.

Lidmaatschap

zie webpagina Familiekunde-Vlaanderen

kaart werkgebied Familiekunde Aalst kaart werkgebied Familiekunde Aalst

© 2012 Familiekunde-Aalst

free
				web stats
terug naar homepage - welkompagina