Vragenhoek - discussie van onderwerp

Naam Onderwerp van de vraag:  2010/13
Elaut Alex

21/02/2010

Oordegem: en omgeving: Elaut, Elout, Eloot ca 1700

 

Als gezonde 50 -er heb ik terug wat meer tijd om aan familiekunde te doen. In mijn jeugdjaren heb ik in het oude gemeentehuis van Oordegem( jaren 1974) opzoekingswerk gedaan over mijn voorvaderen Elaut. Ik kon toen bij mijn grootouders verblijven in Wetteren. Ondertussen heb ik gewerkt aan de stamboom van de toekomst… .

De verste opzoeking is 1701 of 1711 van Judocus Elaut uit Oordegem. Ik heb toen een staat van goed gezien van hem in Gent,maar weet niet meer waar.

Mijn vraag is of er nog leden zijn die al stamboomonderzoek gedaan hebben naar Elaut in uw werkgebied en waar ik terug best de draad zou opnemen. Tot hiertoe heb ik nog niemand gevonden.

Over de familie Elaut bestaat er al een hele studie. Het is dan wel de tak die in de 16de eeuw om geloofsredenen zijn uitgeweken naar Haarlem. ( zie google de Hellaut of Elaut –Gent) Boeiende geschiedenis En ik denk dat er ook een Elaut met een strop heeft mogen paraderen voor Karel V. Zij waren een familie van schepenen en drossaards(Drongen). In de St-Maartenskerk waren of zijn er grafstenen.

Als Antwerpenaar kan ik nog fier zijn dat er ooit een Eloutstraat geweest is in Antwerpen(16de eeuw) . En de terreinen van de voetbalploeg den Beerschot waren eigendom van Adriaan Elout… Allemaal Antwerpenaren met hun roots in Gent. We houden het hier niet zo goed. De naam sterft altijd uit in Antwerpen. Het is nu enkel de kleinzoon van professor Leon Elaut (Gent) die de naam nog hier kan voortzetten. Zelf heb ik drie dochters.

 Of kunt u mij in contact brengen met iemand die mij over mijn toch wel aparte naam iets meer kan vertellen.
Zijn er anderen die onderzoek deden naar de familie Elaut?

Met vriendelijke groeten,

Alex Elaut Stadsgids van Antwerpen Desguinlei 70 2018 Antwerpen 0478 311253

e-post: alex.elaut  'at' scarlet.be

Elhaut Koenraad
07/11/2016
Oordegem: en omgeving: Elaut, Elout, Eloot ca 1700
 

ik kwam recentelijk toevallig op dit bericht uit, vandaar deze laattijdige reactie.
Mijn naam is Elhaut, doch de broer van mijn grootvader gebruikte al de naam Elaut (zonder h dus). Inmiddels vond ik rechtstreekse voorouders met namen als Helaut, Helout, Elaut, Eloot ....zelfs Helut ( Parochieregisters - Status animarum Borsbeke en Vlierzele )
De naam o,nderging dus een groot aantal "wijzigingen, maar zoals u reeds vermeldt zijn er in een ver verleden 16-17deeeuw reeds "Elhaut"-en bekend.
Mijn oudere 18de-19 eeuw) Elhaut-roots liggen manifest in Vlierzele en Borsbeke , mijn vader en grootouders woonden in Wetteren .
Mochten mijn bevindingen U vooruithelpen, geen probleem, mocht U mij  verder helpen, nog beter.
 
Let wel, ik ben 'beginnend amateur genealoog maar probeer toch maximaal de reeds gevonden info te controleren aan de hand van akten BS en parochieregisters.(Vlierzele en Borsbeke zijn bijzonder goed gedocumenteerd in het Rijksarchief
(search.arch)

mvg
Koenraad Elhaut
email=kelhaut@gmail.com

Terug naar Vragenlijst     Terug naar welkompagina

Reaktie op dit onderwerp:

Uw Naam :
Uw E-mail :
Onderwerp:
Bericht :